Zeytin ağacından elde edilen zeytin meyveleriyle elde edilen zeytinyağı, lezzeti ile mutfakların vazgeçilmez parçalarındandır. Zeytinyağı salatalara ve yemeklere getirdiği aroması sebebiyle büyük bir zevkle tüketilir. Ancak zeytinyağlarının her bir çeşidinin farkı yemeklerde kullanılması daha doğrudur. Bunun için zeytinyağı türlerinin incelenmesi gerekir.
Natürel Zeytinyağı
Zeytin meyvesinin dalından elde edilen ve 4 saat içerisinde 27 derecelik ısıda üretilen zeytinyağı türleri arasındaki natürel yağlar, herhangi bir rafinasyon işlemi gerektirmez. Asitlik derecesi düşük olan natürel zeytinyağları, kendi içerisinde natürel sızma, birinci ve ikinci gibi kategorilere ayrılır. Yüksek asit derecesine sahip olan zeytinyağı son derece yararlıdır. Natürel zeytinyağı kahvaltı sofralarındaki yiyecekler ile sık sık tüketilir. İçerisine baharat ekleyerek çiğ olarak tüketebileceğiniz bu zeytinyağı ile lezzetli salatalar hazırlayabilirsiniz. Bu zeytinyağı aynı zamanda kızartma ve yemeklerde de en fazla tercih edilenlerdendir. Kızarmış ekmeklerin üzerine sarımsak sürmekten hoşlanıyorsanız natürel zeytinyağını da ilave edebilirsiniz. Aynı zamanda közlenmiş sarımsak ve sızma zeytinyağını karıştırarak son derece lezzetli olabilecek özel sebze pürelerine eşsiz bir aroma kazandırabilirsiniz. Bu tür püreleri akşam yemeklerinizin yanında da lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Salata soslarını da yaparken limon veya sirke kullanarak zeytinyağından destek alabilirsiniz. Biber salçaları ya da pesto sosu gibi evde hazırlayabileceğiniz yiyeceklerin üzerine de natürel zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Böylelikle gıdaların bozulmasını da engellemiş olursunuz.
Rafine Zeytinyağı
Mekanik işlem gören, yüksek asit seviyeli ve doğrudan tüketilmesi sakıncalı olabilen zeytinyağı türleri arasında rafine zeytinyağları yer alır. Mekanik işlemlerin yağın istenmeyen özelliklerini gidermesine rağmen koku ve tat bileşiklerde fark edilebilir şekilde azalmaya yol açar.
Rafine zeytinyağlarının içerisinde yüksek asit bulunur. Bu tür zeytinyağlarını kullanmayı seviyorsanız kızartma yemekleri, börek ve tatlıları tercih edebilirsiniz. Rafine zeytinyağlarını diğer zeytinyağlarıyla beraber kullanmayı düşünüyorsanız bu konuda biraz dikkatli olmanız gerekebilir. Börek ve tatlılar denildiği zaman akla ilk gelenler arasındaki rafine zeytinyağı eşsiz aroması ile sofralarınızda yer alabilecek özelliklere sahiptir.
Riviera Zeytinyağı
Asit derecesi yüksek olan bir diğer zeytinyağı arasında riviera zeytinyağı yer alır. Belirli oranlarda rafine zeytinyağı ve natürel sızma zeytinyağının karışımı ile elde edilir. Riviera zeytinyağı, farklı temizlik süreçlerinden geçer ve bu şekilde tüketime hazır hale gelir. İçeriğindeki natürel zeytinyağı oranları ile ön plana çıkan riviera zeytinyağları, natürel zeytinyağlara göre daha az besleyicidir.
Aroması ve tadı az olan zeytinyağı türünü yemeklerde sık sık tercih edebilirsiniz. Doğrudan soğuk veya sıcak yemeklerde de yer verebileceğiniz riviera zeytinyağı ürünlerini isterseniz salata ve çiğ yemeklerde de kullanabilirsiniz. Riviera zeytinyağları hafif aromalı olduklarından dolayı yemeklere yakışan zeytinyağları arasınadır. Kızartmalar da riviera zeytinyağlarının en fazla kullanıldığı yemeklerdendir.
Zeytinyağının Saklama Koşulları Nelerdir?
Hangi tür olursa olsun yemeklerinizde kullanabileceğiniz zeytinyağının ilk günkü gibi taze kalabilmesi adına bazı özel adımlara dikkat etmelisiniz. Muhafaza şartlarını göz önünde bulundurduğunuz zaman uzun süre boyunca zeytinyağının taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Zeytinyağı ocak, fırın veya güneş alan cam önündeki yerlerde durmamalıdır. Işık almayacak şekilde konumlandırılmış bir dolapta, ağız kısmı kapalı biçimde muhafaza edilmelidir. Zeytinyağının oksijen ile temas etmesini engellemelisiniz. Işık, ısı ve oksijen üçlüsü zeytinyağının tadının kötü bir hal almasına yol açabilir. Saklama koşullarına dikkat ederek ambalajında belirtilmiş son kullanım tarihine kadar zeytinyağını güvenli bir şekilde lezzetli yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hemen her yiyecek ile birlikte eşsiz bir uyumluluk yakalayabilen zeytinyağlarıyla sofralarınıza farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz.