Blog, İçerik

Evde Zeytinyağı Yapılır Mı?

Evde kendi imkanlarınız ile zeytinyağı hazırlayabilmeniz doğru şartları sağladığınız takdirde mümkündür. Doğal ve katkısız zeytinyağı elde edebilmek için zeytin sütünün elde edilmesi gerekir. Zeytinlerin pratik yöntemler ile ezilmesi ve parçalandıktan sonra sıkılmasıyla meydana gelen yağlı özler zeytin sütü olarak adlandırılır. Yüksek ısıya maruz kalan zeytinyağına göre oldukça doğal ve yüksek değerlere sahip olan zeytin sütleri soğuk sıkım işlemiyle oluşur. Zeytin sütünün asit değeri ise son derece düşüktür. Marketlerde satıldığını görebileceğiniz ya da fabrika üretimi olan zeytinyağları birçok farklı aşamada ısıya maruz kalır.

Zeytinyağının ısıya maruz kalması zeytin içerisinde bulunan yüksek besin değerlerinin azalmasına sebep olur. Bu durum aynı zamanda asidik değerlerin yükselmesi anlamına gelir. Isı işlemi gören zeytinyağıyla soğuk sıkım tekniğiyle elde edilenler arasında renk ve koku farkı ortaya çıkar. Evde yapılan zeytinyağının ömrü diğer türlere göre biraz daha kısa olabilir. Fakat bu
zeytinyağı türünün organik yapıya sahip olması ve güvenilir şekilde tüketilebilmesi ev yapımı zeytinyağına olan ilginin en önemli sebepleri arasındadır. Evinizde zeytinyağı yapabilmek için ilk olarak taze zeytinleri yeşilken çekirdeklerinden ayırmalısınız. İşlem sırasında ellerinizin kirlenmemesi için eldiven kullanmayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda zeytinlerin yeşil olması kırma işleminin daha kolay yapılabilmesi için gereklidir. Çekirdeklerden ayrılan zeytinler katı meyve sıkacakları gibi parçalayıcılar ile ufak parçalara bölünebilir. Zeytinlerin en üst seviyede küçülebilmesi özlerinin rahatça çıkarılmasını sağlar.

 

Soğuk Sıkım İşlemi Nasıl Yapılır?

Püre haline getirilmiş zeytinler parçala işleminden sonra yağ ortaya çıkarır. Bu aşamada süzgeçlerden yardım alabilirsiniz. Süzgece koyulan zeytin posası sıkıca  bağlanır ve asılabilir. Belirli bir süre posadaki yağın damlaması beklendikten sonra ufak bir bez yardımı ile zeytin posası yoğurulabilir. Yoğurma işlemi sırasında eldiven kullanabilirsiniz. Yağları tamamen çıkardığınızdan emin olduktan sonra yoğurma işlemini sonlandırabilirsiniz.

Zeytin Sütü Nasıl Elde Edilir?

Posadan çıkarılan yağı süzmek için farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Bunun için ince bir bez içerisinde yağı bekletebilir ve şişeye damlamasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda şişe ağzına pamuk ekleyerek yağı sızdırabilirsiniz. Süzme işlemi biraz uzun sürebilir. Süreç sonucunda elde edeceğiniz zeytinyağının asit oranı son derece düşüktür. Doğal yollar ile elde edebileceğiniz üründe herhangi bir besin değeri kaybı yoktur. Aynı zamanda kokusu ve tadı da diğer örneklerine göre biraz daha etkilidir. Sıradan zeytinyağlarına göre daha yoğun kıvamı olan ev yapımı zeytinyağını farklı yemeklerinizde deneyebilirsiniz. Evde ufak bir zaman ayırarak elde edebileceğiniz zeytinyağını ya da diğer adı ile zeytin sütünü sevdiklerinize de ikram edebilirsiniz.

Klasik olarak bilinen işlenmiş zeytinyağlarından daha yoğun kıvama sahip olan zeytin sütlerinin aromaları oldukça baskındır. Isıya maruz kalmadan üretildikleri için doğru hazırlanış teknikleri uygulandığı zaman asit oranları düşük olur. Fakat ev yapımı ürünlerin tamamında olabileceği gibi bazı yanlış adımlar takip etmeniz durumunda tam tersi senaryolar ortaya çıkabilir ve asit oranı artar.
Zeytin sütünün içerisinde herhangi bir katkı maddesi yer almaz. Bu durum raf ömrünün oldukça kısalmasına sebep olabilir. Bu sebeple, zeytin sütü hazırlayacağınız zaman çok fazla zaman geçirmeden tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde hazırladığınız ürünler tazeliğini kaybedecektir. Tazeliğini kaybeden ürünler sağlık sorunlarına yol açabilir. Yemek ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytinyağını bu şekilde hazırlayabilirsiniz. Hazırlık aşamasında adımları doğru takip etmeye ve atlamamaya özen göstermelisiniz. Böylelikle son derece lezzetli zeytinyağlarını tüketime hazır hale getirebilirsiniz. Bu noktada tercihin tamamen sizde olduğunu da unutmamalısınız. İsterseniz kaliteli ve organik zeytinyağlarını da satın alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir