Kaliteli zeytinyağının anlaşılabilmesi için birçok farklı ayrıntı vardır. Bunlar arasında genellikle tat, koku ve görüntü gibi duyusal özellikler yer alır. Fakat bu özelliklere bakarak zeytinyağı seçmeniz yanıltıcı da olabilir. Zeytinin kalitesini belirleyen farklı faktörler öne çıkar. Gözünüzün aradığı yeşil zeytinyağı görüntüsü de sizi yanıltabilir. Zeytinyağları sarıdan altın ve yeşile kadar farklı renk tonlarında karşınıza çıkabilir. Renk ise bir kalite göstergesi değildir. Bu durumda seçimlerinizi renge bakmadan yapabilirsiniz. Zeytinyağını tadan kişiler, bir önyargı ile tadım yapmamak adına koyu
mavi bardak kullanırlar. Sizler de zeytinyağı seçiminizi yaparken koyu renkli şişelerde sunulan ürünleri deneyebilirsiniz. Zeytinyağının daha koyu renkli şişede durması bozulmasının da önüne geçer. Zeytinyağı ısı, ışık ve oksijenden korunmalıdır.
Zeytinyağının Rengi Neden Yeşil Olur?
Zeytin olgunlaşmamışken yeşil renklidir. Zeytine bu rengi veren temel faktör ise polifenoldir. Bir antioksidan kaynağı olan polifenoller bitkilerin renklenmesini sağlar. Aynı zamanda acı bir tat oluşturur. Böylelikle zeytin daha olgunlaşmadan önce kuş veya böcek gibi hayvanların zeytini yemesi engellenir. Klorofil adı verilen renk pigmenti ise zeytinin yeşil renk almasında etkilidir. Hasat edildiği dönemde ve yağ çıkarıldığı zaman zeytinde yer alan polifenol miktarları zeytinin renginin oluşmasını sağlar.
Zeytinin henüz olgunlaşmadığı yeşil renkli dönemlerde erken hasat zeytinyağı ortaya çıkarılabilir. Zeytin yeşilken toplandığından dolayı erken hasat zeytinyağının rengi de yeşil tonlarındadır. Sızma zeytinyağlarının renginin de altından yeşile doğru farklı tonlarda olduğu bilinir. Zeytinyağının renginin yeşil olması hasat edildiği dönem ve yağın edildiği zeytinin ne şekilde olduğuna göre değişkenlik gösterir.
Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden ortalama 3 aylık bir süreç geçtiği zaman zeytinler mor ya da siyaha doğru ilerler. Bu dönem zeytinin olgunlaşma dönemi olarak ön plana çıkar. Olgunlaşma sürecinde polifenol, klorofil ve su miktarında ciddi azalmalar meydana gelir. Bu tür etkenler zeytinyağının renginin sarıdan yeşile doğru farklı tonlarda oluşmasına sebebiyet verir.
Zeytinyağının Rengi Kalite Göstergesi mi?
Zeytinyağının donmuş veya donmamış olması renginin açık ya da koyu tonlarda olması herhangi bir şekilde kalite göstergesi olarak kabul edilmez. Bu özellikler yalnızca zeytinin yetiştiği bölge ve hasat dönemi ile alakalıdır. Natürel sızma zeytinyağları, doğada meyve suyu gibi zeytin meyvesinden sıkılarakortaya çıkarılır. Natürel sızma zeytinyağlarının meyvemsi kokuları, acılığı ve yakıcılık
hissinin hissedilmesi önemlidir. Bu zeytinyağını tükettikten sonra hafif bir yanma ve acılık hakim olur. Natürel sızma zeytinyağını kokladığınız zaman zeytin kokusunu alabilirsiniz. Aynı zeytin ağacından hasat yılının iklim şartlarına bağlı olarak farklı aromaların hissedilmesi mümkündür. Natürel sızma zeytinyağlarında küf, toprak ve zeytin karasuyu kokusu olabilir. Bu tür özellikler natürel sızma zeytinyağının kalitesinin göstergesidir.
Zeytinyağının Faydaları
Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir. Kalp sağlığı açısından en uygun olan yağlar arasında zeytinyağı bulunur. Kan hücrelerinin kümeleşmesinde aktif bir rol üstlenen faktörlere karşı etkili olan zeytinyağı kan damarlarındaki pıhtılaşma riskini en düşük seviyelere indirir. Zeytinyağını sıcak ve soğuk olarak tüketebilirsiniz. Bu şekilde tüketilen zeytinyağı mide asitliğini azaltır. Böylelikle gastrit veya düodenal ülserlere karşı koruyuculuk etkisini ortaya çıkarır. Zeytinyağı aynı zamanda safra salgısını canlandırabilecek özel etkiye sahiptir. Safranın düzenlenmesi ve boşalmasını sağlayabilen zeytinyağı safra taşı riski oluşumunu azaltmaya yardımcıdır. Bağırsaklar tarafından uygun şekilde emilmiş yağlar, bağırsaklardaki geçişi düzenleyici etkinin ortaya çıkmasını da sağlar. Eşsiz antioksidan özelliği ile öne çıkan zeytinyağı sağlıklı bir beslenme düzeni için vazgeçilmezdir.