Blog, İçerik

Kaçıncı Ayında Bebeklere Zeytinyağı Verilir?

Bebeklerin 0-3 yaş aralığı gelişimleri açısından son derece kritik bir dönemdir. Bebekler, 1 yaşına geldiği zaman desteksiz oturabilme ve çiğneme gibi birçok kabiliyeti de öğrenmeye başlar. Bebeğinizin gelişimine destek verebilmek için bu süreçte beslenmesine de özen göstermelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 aylık süreçte yalnızca anne sütüyle 6 aylık süreçten sonra ise 2 yaşına kadar anne sütüne destek ek gıdalar ile beslenmesini tavsiye etmektedir. İlk 6 ay bebeğiniz bütün beslenme ihtiyacını anne sütüyle karşılamalıdır. 6. ayını dolduran bebeklere ek gıdalar sunabilirsiniz. Bu süreçte bebeğiniz zeytinyağı da tüketmeye başlayabilir.

Bebekler Ne Kadar Zeytinyağı Tüketebilir?

Bebeğinizin aylara göre ek gıda miktarını da planlamanız gerekir. Örneğin, ilk 6 ile 8 ay arasındaki bebeklere 125’er mililitrelik 2 ek gıda öğünü sunabilirsiniz. 9-12 ay arasında ise 125 ml x 3 öğün üzerinden hareket edebilirsiniz. Bebeğin yemeğinin her 60 mililitresi için ortalama yarım çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağlarını tercih ederken mutlaka herhangi bir kimyasal içermemesine ve endüstriyel işlem görmemiş olmasına özen göstermelisiniz. Bebeğinizin ek gıdalarına zeytinyağını rahatlıkla ilave edebilirsiniz. Bebeğinizin yemeğine ilk kez zeytinyağı ilave etmek istiyorsanız 3 gün kuralından destek alabilirsiniz. 3 gün kuralı, ek gıda dönemleri başladığı zaman bebeklerin vücudunun gıdalara herhangi bir reaksiyon verip vermediğini anlayabilmek için yararlanılan bir kuraldır. Bebeğinize ilk kez zeytinyağı tattırdıktan sonra 3 gün boyunca yeni ve daha önce tüketmediği bir gıda sunmadan ufak çaplı bir alerji testi yapabilirsiniz.

Zeytinyağının Bebekler için Faydaları Nelerdir?

Gıdalar ile beraber tüketilen zeytinyağı yalnızca enerji vererek sindirimi kolaylaştırmak ile kalmaz. Yağda eriyebilen bazı vitaminlerin vücut içerisinde kullanımı için de yağlar gereklidir. A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyebilecek yapıya sahiptir. Vücutta kullanılabilmeleri için az miktarda yağa ihtiyaç duyulur. Bebeğinize bir havuç suyu içirdiğiniz zaman içerisinde yer alan A vitamini tek başına
yeteri kadar emilemez. Havuç suyu yemek ile beraber verilirse yemekteki yağ havuç suyundaki A vitamininin emilimini karşılar. Havuç suyunu ara öğün olarak bebeğinize sunmak gibi bir düşünceniz var ise zeytinyağını 1 çay kaşığı kadar hazırladığınız havuç suyuna ilave edebilirsiniz.

Zeytinyağı bu şekilde kullanıldığı takdirde sindirimi kolaylaştırırken A vitaminin vücutta aktif bir şekilde harekete geçmesini de destekler. Örnekler A vitamini içerikli olan kayısı, kabak, brokoli ve ıspanak gibi diğer besinler için de geçerli olur. D vitamini de çocukların büyümelerinde ve gelişmelerinde büyük bir role sahiptir.

Kasları koruyan D vitamini aynı zamanda kemik ve dişlerin gelişimi için olmazsa olmazlardandır. D vitamininin en önemli yararlarından birisi bağışıklık sistemini koruması ve güçlendirmesidir. Olumlu etkilerden yararlanabilmek için bebeklere yumurta sarısı, balık ve zeytinyağı verilmesine zaman zaman ihtiyaç duyulur. D vitamininin tamamı aktif olmayacağı için güneş ışığına da ihtiyaç duyulur. Bu sebeple, bebeklere zeytinyağını bu amaç ile verirken güneş ışığından yararlanmasını da sağlamalısınız. E vitamini emilimi de tıpkı diğer vitamin çeşitlerinde olduğu gibi zeytinyağı sayesinde daha pratik bir hale gelebilir. Bu noktada önemli olan ayrıntı zeytinyağının hangi türünün seçileceğidir.

Zeytinyağının birçok farklı türünü görüyor olabilirsiniz. Bebekler için uygun olanlar arasında sızma zeytinyağları da yer alır. Ayrıca zeytinyağı çeşidi kadar zeytinyağını üreten markanın güvencesi de önemlidir. Alışveriş yapacağınız zaman daima bilinen ve kaliteli, sağlıklı ürünler sunan markaları tercih etmelisiniz. Böylelikle sizler de bebeklerinize de zeytinyağının lezzetini tattırmaya başlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir