Blog, İçerik

Şekerlenen Reçele Ne Yapılır?

Kahvaltıların vazgeçilmez besinleri arasında yer alan reçeller bazı durumlarda soruna yol açabilir. Özellikle ev yapımı ya da organik reçelle eşsiz lezzetleriyle ön plana çıktığı gibi şekerlenme problemi de yaşatabilir. Hazırlanması kolay olmayan ve zahmet gerektiren reçeli kurtarabilmek için bazı özel adımlar takip edilebilir. Reçel yapımı sırasında karşılaşabileceğiniz zorlukların dışında tüketim kısmında da zorluklar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında en sık denk gelinen ise şekerlenme problemidir. Reçel şekerlendiği zaman bazı özel uygulamalardan destek alarak bu sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz. Evde yapabileceğiniz birkaç basit yöntem sayesinde reçeli geri kazanabilir ve tekrar tüketilebilir hale getirebilirsiniz.

Sıcak Su Yöntemi

Reçellerin şekerlenmesinin ardındaki en büyük sebepler arasında soğukta kalmasıdır. Buzdolabı içerisinde uzun süre boyunca bekletilen reçellerde de şekerlenme görülür. Bu durumu en hızlı ve pratik şekilde çözebileceğiniz yöntem sıcak su yöntemidir. Şekerlenen reçelleri ağzı kapalı bir kap içerisine koyduktan sonra içi sıcak su dolu bir kaba yerleştirebilirsiniz. Daha sonra bir süre bekletebilir ve sıcak suyun etkisiyle şekerin tekrar çözülmesini ve problemin ortadan kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Su Yöntemi

Reçellerde meydana gelebilecek şekerlenme sorunu bazen reçelin yapım aşamasında yararlanılan şeker miktarının yüksek olmasından kaynaklanır. Fazla şeker kullanıldığında reçelin soğumasından sonra şekerlenmeler ortaya çıkar. Bu tür bir problem ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız ilk yapmanız gerekenler arasında ılık bir miktar sudan yararlanmanız gerekir. Ufak bir miktar ılık su ve reçeli tekrar kaynatmalısınız. İşlem sırasında kullanabileceğiniz reçelin miktarına göre suyun miktarı da birtakım değişkenlikler gösterir.

Limon ve Limon Tuzu Yöntemi

Pişirme kısmında yapabileceğiniz ufak tefek hatalar reçelinizin şekerlenmesine sebep olabilir. Bu tür durumlarla karşılaşırsanız zaman kaybetmeden reçelin içine birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz. Kaynatmaya başladıktan sonra şekerlenme giderilecektir. Eğer elinizde limon bulunmuyorsa özel limon tuzu da kullanabilirsiniz.

Alkol ve Su Yöntemi

Alkol ve su kullanılarak uygulanabilecek yöntem diğer yöntemlere en iyi alternatifler arasındadır. Burada yapmanız gereken tek şey bir çorba kaşığı kadar alkol ve suyu reçele eklemenizdir. Daha sonra kaynatmaya başlayabilirsiniz. İşlem sonrasında reçelde oluşan şekerlenme sorunu geçmeye başlayacaktır.

Buhar Yöntemi

Reçel şekerlendiği zaman su kaynatarak buhardan yararlanabilirsiniz. Reçeli tabağın üzerine oturtmanız ve kaynayan suyun buharı ile şeker sorununu çözebilmeniz mümkündür. Reçel böylelikle tekrar tüketime hazır hale gelir. Şekerin tamamen aynı şekilde kaynatılmasıyla geçici çözümler de bulabilirsiniz. Fakat kalıcı çözümler arıyorsanız farklı yöntemler de deneyebilirsiniz.

Reçelin Şekerlenmemesi için Neler Yapılabilir?

Reçelin içerisine koyduğunuz şeker miktarına dikkat etmelisiniz. Damak zevkinize göre şeker miktarını ayarlayabilirsiniz. Ancak şekeri çok fazla sevdiğiniz için yüksek miktarda kullanmamalısınız.

Reçeli oda sıcaklığında uygun bir kavanoz içerisinde muhafaza etmelisiniz. Açılmış kavanozları buzdolabında bekletebilirsiniz. Şekerlenen reçelleri dolaptan çıkardığınız zaman tüketim öncesinde kısa bir süre oda sıcaklığında bekletmeyi deneyebilirsiniz. Bazı özel durumlarda şekerlenmiş reçeller buzdolabından çıkarıldığı ve oda sıcaklığında bekletildiği zaman kendiliğinden çözülebilir halde olur. Reçelin şekerlenmemesi için yüksek sıcaklıkta pişirilmemesine de dikkat etmelisiniz. Pişirirken kullandığınız su miktarı da şekerlenmeye yol açabilir. Az miktarda su kullanırsanız reçelin yoğun ve aşırı tatlı olmasını sağlayabilirsiniz. Uygulayabileceğiniz yöntemlerden sonra reçelin hala şekerlenme problemi yaşadığını düşünüyorsanız tüketmemeniz tavsiye edilir. Bu şekilde tüketilebilecek reçellerden dolayı çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Şekerlenme sorununun önüne geçebilmek adına özel adımları takip edebilir ve önlem alabilirsiniz. Böylelikle taze ve lezzetli reçelleri sofralarınızda en iyi şekilde tüketmeye devam edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir