Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, ekim ve kasım aylarında toplanmış henüz yeşil halde olan asit ve oksidasyon oranı düşük zeytinler ile elde edilir. Olgun hasat zeytinlerine göre daha az ama daha kaliteli yağ ortaya çıkarılır. Bu zeytinyağı türünün tadı meyvemsidir. Aroması ise baskındır. Kokusu taze olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, bolca klorofil içerir ve ışık görmemesi şartıyla elde edildiği için daha uzun süre dayanır.
Erken Hasat Zeytinyağı Nasıl Üretilir?
Antioksidan özellikleri en üst seviyelerde olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı için gerekli malzemeler farklı yöntemler ile elde edilir. Genç zeytin meyvelerinin el ile toplanması imkansız olduğu için ya dallar sopalarla dövülerek ya da elektrikli tırmıklar kullanılarak düşürülür. Bu süreçte toplanan zeytinlerden, olgun hasat dönemi zeytinlere göre bir miktar daha az yağ çıkarılır. Erken hasat zeytinleri toplandıktan sonra zedelenmemesi için kasalara koyulur. Kasaya koyma işleminden sonra vakit kaybedilmeden sıkım işlemi için taşınır. Eğer bu tür zeytinler ortalama dört saat içerisinde yağa dönüştürülürse kaliteli bir zeytinyağı ortaya çıkabilir.
Zeytinyağı üretiminde en sık tercih edilen yöntem, daha çok yağ elde edebilmek için zeytin hamurunu 38 dereceye kadar ısıtmak olur. Isıtma işlemi yağ içerisindeki faydalı olan vitamin ve minerallerin ölmesine sebep olabilir. Soğuk sıkım tekniğinde ise zeytin hamuru en yüksek 27 derecede ısıtılır ve hamur mekanik yöntemler ile sıkılmaya başlanır. Bu sayede daha az ama daha sağlıklı ve kaliteli zeytinyağı ortaya çıkarılır.
Üreticiler tarafından maliyetli olduğu düşünüldüğü ve getirisi az olduğu için pek tercih edilmeyen soğuk sıkım zeytinyağları aynı zamanda gurme zeytinyağı olarak da adlandırılır. Erken hasat zeytini soğuk sıkım ile dört saatlik bir süre içerisinde yağa dönerse zeytinler organik tarım ürünü olarak öne çıkar ve sağlıklı bir ürün ortaya çıkarılır.
Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Hangi Zeytin ile Yapılır?
Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı için belirli zeytinler tercih edilir. İki ayrı tür zeytin bulunur. Ağacın silkelenmesi ile ya da farklı yöntemler ile dalların sıyrılmasıyla toplanan zeytinler, önceden düşmüş ve bulunduğu zaman ağaç dibinden toplananlar. İlk yöntem ile elde edilen zeytinler silkim zeytini olarak adlandırılır. Diğer yöntem ile elde edilenlere ise dip zeytini adı verilir.
Dip zeytinlerinin asit oranları yüksek seviyelerdedir. Hasat edilen zeytinlerin birbiriyle karıştırılmadan ayrı olarak muhafaza edilmesi ve daha sonra ayrı olarak işlemden geçirilmesi gerekir. Böylelikle ağaç üzerinden toplanan silkim zeytinlerden elde edilebilecek zeytinyağına, asit oranı yüksek dip zeytinlerin yağının karışması da önlenir.
Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Kullanılır?
Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda salatalar, tatlılar ve birçok farklı soğuk yemekte de bu zeytinyağını kullanabilirsiniz. İnsan sağlığına faydalı olabilecek bileşenler içeren zeytinyağı, sindirim sistemini rahatlatabilecek özellikler taşır. Sabahları ve akşamları tüketilebilecek olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını isterseniz fırın, ocak ya da ızgara tariflerinde de kullanabilirsiniz. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı sahip olduğu faydaları ile birçok kişi tarafından tüketilir.
Yemeklerinize eşsiz bir tat kazandırabilecek olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinyağları arasında yer alır. Cilt sağlığına da iyi geldiği bilinen zeytinyağı farklı tariflerinizi uygularken sizlere yardımcı olabilecek en temel besinlerdendir. Sizler de erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ile sofralarınıza sağlıklı bir dokunuş kazandırabilirsiniz.