Blog, İçerik

Granola Nedir ve Nasıl Yenir?

Müsli ile beraber akıllara gelen granola, farklı şekillerde tüketilen besleyici gıdalar arasında yer alıyor. Tahıllardan ve yağlı kuru meyvelerden oluşan bu gıda bazen kurutulmuş ya da taze meyvelerden de oluşabiliyor. Müsli ile karşılaştırıldığı zaman aglomera için fırına ya da tavaya geçmeden önce yağ ve şeker eklenebilir özelliği ile dikkat çekiyor. Peki granola nedir nasıl tüketilir ve nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kalsiyum ve fosfor anlamında zengin olan granola, bal ve diğer malzemeler ile karıştırılan fındık ve tahıllardan elde edilebiliyor. Karışımın gevrek olana kadar pişirilmesi ortaya son derece lezzetli bir gıda çıkarıyor. Pişirme işlemi sırasında en fazla kahvaltıda tüketilen tahılların tipik dokusunu elde edebileceğiniz eşit pişirme elde edebilmek adına preparat karıştırabilirsiniz. Granola gıdasına genellikle kuru meyveler ilave edilir. Kuru üzüm, kayısı, kızılcık, muz gibi gıdalar ön plana çıkanlar arasındadır. Granola vitaminler ve mineraller açısından da dikkat çeker. Lif, karbonhidrat, esansiyel yağ asitleri gibi bileşenlerin alımında son derece etkilidir. Granola nedir ve faydaları neye yarar sorusunu sık sık insanların akıllarında yer alabilir. Bu noktada granolanın detaylıca incelenmesi gerekir.

Granola Faydaları Nelerdir?

Granola içerisinde bol miktarda protein, yağ, karbonhidrat ve B grubu vitaminleri yer alır. Zengin bir gıda olan granola, fosfor gibi mineralleri bolca içerir. Potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. B vitamininin yanı sıra E vitamini açısından da öne çıkanlar arasındadır. Sağlıklı yağlar içeren granola birçok farklı noktada sizlere destek verir. Çeşitli sağlık problemlerini önleme konusunda da destekleyici gıda olan granola günün farklı zaman dilimlerinde tüketilebilir. Granola, sindirim sisteminizi yumuşatmaya yardımcı olur. Çok farklı sayıda lif sağlayan bu gıda mükemmel bir bitkisel protein kaynağıdır. Süt ve yoğurt ile beraber tam protein alımını sağlayabilir. Kalp ve damar sistemi için sağlıklı olan doymamış yağlar kalbinizi korumaya yardımcı olur. Lif ve yağ içeriği ile kolesterolün düşmesinde destek sunar. Tam tahıllarda bulunan karbonhidratlar yavaş şekilde emilerek kan şekerinin yükselmesi ve halsizlik olasılığını da düşürür.

Granolayı en iyi şekilde muhafaza edebilmek adına kuru, serin ve karanlık yerlerde saklamalısınız. Örneğin, cam kavanoz gibi hava geçirmeyecek bir kaba koyabilirsiniz. Dilerseniz atıştırmalık olarak tek başına da yiyebilirsiniz. Aynı zamanda dondurmalarla beraber de tüketebilmeniz mümkündür.

Granola Zayıflatır mı?

Zengin bir diyet programı uyguluyorsanız granola tüketmenizde bir problem bulunmaz. Diyetisyenler iyi yağlar ve iyi karbonhidratlar açısından zengin olabilen lif ve sebze proteinleri kaynaklarını sık sık tavsiye ederler. Sindirimi daha zor olabilecek gıdalardan uzak durmanız gerekebilir. Bu sebeple, granola seçerken de dikkatli şekilde davranmalısınız. Doğru ve dozunda tüketilen granolalar zayıflamanıza yardımcı olur. Fakat tek başına granola tüketerek zayıflayabilmeniz mümkün değildir. Bunun için sıkı bir egzersiz programı ve diyet programını da takip etmelisiniz.

Granolayı hafif bir kahvaltı yapmak istediğiniz günlerde tercih edebilirsiniz. İsterseniz yoğurt ya da süte ekleyerek taze ve kuru meyvelerle de karıştırabilirsiniz. Böylelikle son derece doyurucu bir kahvaltı oluşturmuş olursunuz. Granola smothie tariflerinde de kullanılabilir. Spor sonrasında ya da öncesinde içeceğinize bir miktar granola ilave ederek enerji kazanabilirsiniz. Granola salataların
da en iyi eşlikçileri arasındadır. Salataya ekleyebileceğiniz granolaları tuzlu tercih edebilirsiniz. Çıtır tavuk tariflerinde tavukları kızartmadan önce marine edebilmek adına granola kullanmayı deneyebilirsiniz. Granola nasıl yenir sorusunun temel cevapları bu şekildedir. Fakat dilerseniz kendi özel tariflerinizi de oluşturabilir ve tamamen kendinize özgü şekillerde granola tüketmeye başlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir