İncir, üzüm ve dut gibi tatlı meyvelerin bir arada ezilerek kaynatılmasıyla elde edilen, Anadolu bölgesine özgü, yoğun ve tatlı şurup türü olan pekmez sizlere birçok farklı fayda sağlar. Pekmeze koyu rengini veren ve kıvamını oluşturan, kaynatma işlemi sırasında kesilen şıranın içerisindeki şekerlerin karamelize olmasıdır. Şıra kaynadığı zaman eksilme olabileceği için eksilme yerine yeniden şıra doldurulması gerekir. Bu adıma dikkat edilmediği zaman pekmezin kıvamı bozulur.
Pekmezsin besin değerline bakıldığı zaman faydaları ortaya çıkmaktadır. Karbonhidrat içeriği sebebiyle iyi bir enerji kaynağı olarak dikkat çeker. B1 ve B2 vitaminleri içeren pekmez çeşitli mineral maddeler içerdiği için faydalı bir ilaç olarak da nitelendirilir. Sindirim sisteminde parçalanmadan kolay bir şekilde kana karışabilen pekmez kan yapıcı özelliklere sahiptir. Pekmezin faydalarını incelemek için türlerine göre ayırmak gerekir.
Ardıç Pekmezi Faydaları
Andız ağacının meyvelerinden elde edilen bu pekmez, andız kozalaklarından elde edilebilecek andız özleri ile hazırlanır. Mersin ve çevresinde tercih edilen ve üretilen bir pekmezdir. Öksürük, egzama, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı bir besin olarak öne çıkar. Aynı zamanda kan yapar ve enerji verici özelliktedir.
Dut Pekmezi Faydaları
Anemik hastalar tarafından besin olarak tercih edilmesi yararlıdır. Mide hastalıkları ve ülsere iyi geldiği bilinir. Bronşit ve astım gibi hastalıklarda soğuğa karşı vücut direncinin artırılması için tüketilebilir. Sporcular da sık sık dut pekmezi tüketebilirler. Bebek ve çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine destek verir. Gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarına iyi gelir.
Üzüm Pekmezi Faydaları
Vücudunuzda kan yapabilecek üzüm pekmezi aynı zamanda iştah açabilecek özelliklere sahiptir. Bağırsak, böbrek ve mide için pozitif etki yaratır. Damar sertliği sorunlarına iyi geldiği ve kan dolaşımını da hızlandırdığı bilinir.
Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
Keçiboynuzundan elde edilen pekmez Ege ve Akdeniz bölgesine has bir türdür. Doğal ve katkı içermeyenini tüketmeniz gerekir. Glikoz katkılı olan pekmezler sizlere yararlı olmak yerine zararlı dahi olabilir. Nefes darlığına karşı etkili olduğu söylenir. Kolesterölün düşmesi, tansiyonun dengelenmesinde büyük bir yardımcıdır. Kalp çarpıntısını da önleyen keçiboynuzu pekmezi vücudunuzu güçlendirir. Bağırsakları hareketlendiren bu pekmez, doğru şekilde beslenmesi gereken çocuklar ve hamileler için son derece faydalıdır. İçeriğinde A, B, B2, B3 ve D vitaminleri vardır. Doğal bir besin kaynağı olarak tercih edilebilir.
Pekmezlerin tamamı genel olarak sıkı bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olarak dikkat çeker. Günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayabilecek yapıdadır. Üst düzey krom içerdiğinden dolayı tercih edilir. Pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından bal ile kıyaslandığı zaman daha zengin olduğu görülmektedir. Hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendiren pekmezler öksürüğe de iyi gelir. Hazımsızlık ve kabızlık yaşayanların en sık tercih ettiği besinler
arasındadır.
Pekmez Aç Karnına mı Tok Karnına mı Yenilir?
Pekmezi ister aç ister tok karna tüketebilirsiniz. Fakat pekmezi tükettikten sonra bol bol hareket etmeniz ve egzersiz yapmanız sizler için faydalı olacaktır. Besin değerleri açısından zengin olan pekmezi tükettikten sonra hareketsiz kalmanız ekstra kalori almanıza sebep olabilir. Ayrıca her bir pekmezin tüketim şeklinin farklı olduğunu da unutmamalısınız.
Her gıdada olduğu gibi pekmezde de dozunda tüketim önemlidir. Ayrıca ciddi rahatsızlıklarda mutlaka doktor kontrolüne vakit kaybedilmeden gidilmesi gerekir. Pekmezi aşırı derecede tükettiğiniz zaman sindirim sistemi problemleri yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda kilo alma problemi de yaşamaya başlayabilirsiniz.