Blog, İçerik

Granola Ne İşe Yarar ve Faydaları Nelerdir?

Granola için standart bir tarif verilmesi mümkün değildir. Granola aslında kıtır bir karışım olarak nitelendirilir. Karışımın içerisinde yulaf ezmesi, badem, ceviz, yulaf gibi yağlı tohumlar yer alabilir. Aynı şekilde granola içeriğinde kurutulmuş meyveler de görebilirsiniz. Karışımın fırına atılması ve çıtır forma gelmesi sağlandıktan sonra lezzetli bir şekilde tüketilmesi mümkündür. Peki granola ne işe yarar ve faydaları nelerdir?

Granola hazır satılan bir yiyecek olmasına karşın kendi imkanlarınızla da hazırlayabilmeniz son derece basittir. Besleyici ve doyurucu bir gıda olan granola özellikle hızlı kahvaltıların en iyi eşlikçilerindendir. Yulaf ezmesine benzeyen granola kalori konusunda sizlere herhangi bir sorun yaşatmaz. Bu sebeple, diyette olanların için granola tüketilmesinde bir sorun yoktur.

Granola ve süt karışımı uzun süre boyunca tokluk hissinizin kalmasını sağlar. Kahvaltıda granola tükettiğiniz zaman gün içerisinde kendinizi tok hissedebilirsiniz. Zamanı olmayanların da en iyi alternatif kahvaltılarından olan granola faydaları ile ön plana çıkan gıdalar arasında yer alır.

Granolanın Faydaları Nelerdir?

Granola besleyici ve tok tutucu bir gıdadır. Bu özelliği sayesinde diyette olanlar ve kilosunu korumak isteyenler için ideal bir seçenek olarak öne çıkar. Diyet lifi, sodyum, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve vitamin grupları açısından son derce zengindir.

Tokluğu sağlayabilecek en önemli özelliklerden birisi ise içeriğindeki liftir. Enerji dolu bir güne başlamak için granola tüketebilirsiniz. Kolay hazırlanabilen granola zamandan tasarruf elde edebilmenizin yanı sıra sağlıklı olduğu için de sık sık tercih edilir. Granolayı yalnızca sabah kahvaltılarında değil, günün her anında tüketebilirsiniz.

Karaciğeri Destekler

Karaciğeri düzenleyen granola, tam tahıllar içerisindeki en değerli besin kaynaklarındandır. Sadece sindirim sistemine değil aynı zamanda karaciğer sağlığına da olumlu yönde katkıları vardır.

Kilo Vermeyi Destekler

Hiçbir besin tek başına kilo vermenizi sağlamaz. Fakat granola kilo vermenizi destekleyebilecek özelliklere sahiptir. İştahın artmasına yol açan ghrelin adlı hormonun yüksek üretimini önleyen granola açlığınızı kontrol altında tutabilmenizi sağlar. Yulaf ve kuru meyveler midenizde tokluk hissinin oluşmasını sağlar. Böylelikle uzun süre boyunca tok kalırsınız. Tokluk hissi, yüksek kalori alımını da engelleyebileceği için dolaylı olarak granolanın kilo vermeyi desteklediği söylenebilir.

Enerji Verir

Vücudunuz gün içerisinde enerjiye ihtiyaç duyar. Enerjinizin yüksek olması verimliliğinizi artırır. Bu sebeple, sizi yorabilecek ağır ve yağlı yiyeceklerden de uzak durmalısınız. Bu tür gıdalar yerine özel granola gibi hafif yiyecekleri tercih ederseniz kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayabilirsiniz. Granola, gün içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz enerjinin büyük bir kısmını sizlere sağlar.

Hafızayı Güçlendirir

Granola içerisinde yer alan vitaminler ve mineraller, beyin fonksiyonlarının güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda hafıza problemi ya da konsantrasyon eksikliği gibi durumlarda da granola önleyici bir gıdadır. Hafızanızın sürekli canlı kalmasını istiyor ve konsantrasyon güçlüğünü engellemek istiyorsanız günün her anında granola tüketebilirsiniz.

Ruh Halini Dengeler

Hayatınızdaki olumsuz durumlar karşısında ruh halinizde değişiklikler meydana gelebilir. Korku, tedirginlik ve endişe ile kaygı gibi birçok farklı sorun yaşıyor olabilirsiniz. Sağlıklı beslenmeniz birçok farklı hastalığı önleyebileceği gibi ruh halinizdeki problemleri de önleyebilecek güce sahiptir.

Granola içerisindeki yulaf, çekirdek ve kuruyemişler anksiyete, gerginlik, stres ve depresyon gibi sorunların etkilerini azaltabilecek etkidedir. Granolanın sinir sistemini desteklediği bilinir. Diğer tüm gıdalarda olduğu gibi granolada da dozunda tüketim önemlidir. Aynı zamanda marka güvencesi, sağlıklı ve doğal ürünler seçilmesine dikkat edilmesi de büyük bir önem taşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir