Bebeklerin pekmeze karşı özel bir alerjisi bulunmuyorsa sağlıklı bir yetişkin olabilmeleri için kalsiyum ve demir almalarına özen gösterilmesi adına bu gıdayı verebilirsiniz. Bebeklere hangi pekmez verilir sorusunun cevabı ise bir hayli geniştir. Bu noktada farklı ayrıntılar ortaya çıkar.
Enerji Deposu Organik ve Doğal Pekmez
Yoğun bir enerji deposu olarak nitelendirilen pekmez vazgeçilmez doğal ürünler arasındadır. Ortalama 100 mililitre civarındaki pekmezin içerisinde 10 mg oranında demir bulunduğu bilinmektedir. Pekmezdeki demir oranı diğer gıdalara göre kıyaslandığı zaman bağırsaklarda daha hızlı emilir ve kana daha hızlı karışır. Lezzetli bir tadı olan pekmez, potasyum ve magnezyum açısından son derece zengindir. Bebek beslenmesi söz konusu olduğu zaman bilinçli ebeveynler, diğer bütün yiyeceklerde olduğu gibi doğal şartlar altında üretilmiş, ilaç, hormon veya yapay gübre kullanılmadan elde edilen gıdaları seçmelidir. Aynı zamanda koruyucu, kimyasal maddeler , glikoz şurubu ya da yapay tatlandırıcı içeren ürünlerden de uzak durulmalıdır.
Bebeklere verilebilecek ideal pekmezler saf içeriğe sahip olanlardır. Doğal ve organik pekmezlerin yapım sürecinde bu gıdanın uzun süre zarfında çok yüksek olan ısılara maruz bırakılmaması gerekir. Bu durum glikoz yapısını bozarak kanserojen maddelerin açığa çıkmasına sebep olabilir. Geleneksel yöntemler ile elde edilen, meyve suyu harici katkı kullanılmamış ve uygun şartlarda muhafaza edilen pekmezler doğru bir seçim yapabilmenizi sağlar.
Bebeklere Ek Gıda Olarak Pekmez Verilir mi?
Pekmezin muhafaza aşaması en az üretimi kadar önemlidir. Katkısız yiyecekler hızlı bir şekilde bozulabilir. Bu sebeple, ürünlerin tavsiye edilen şekilde korunması gerekir. Bebekler için pekmez seçileceği zaman doktor kontrolünde olunması da önemlidir. Doktorlar genellikle dut, üzüm ve harnup yani keçiboynuzu pekmezini tavsiye ederler. Bebeklerin genel olarak 6 aya kadar sadece anne sütüyle beslendikleri ve yedinci ay ile birlikte kahvaltılarına ek olarak farklı ek gıdalar alabildiğini de unutmamalısınız.
Bebeklerin yediği bütün yiyeceklerde olduğu gibi pekmezde de alerjik bulgular ortaya çıkabilir. Bu bulguların takip edilebilmesi için bebeğe pekmez verildikten sonra bir gün ara verilmesi gerekebilir. Böylelikle tespit kolaylaşır. Bebeklerin genel olarak sabah erken saatlerde kahvaltı yaptığı göz önünde bulundurulursa dengeli bir beslenme için pekmezin kahvaltıyı destekleyebilecek bir gıda olarak verilmesi önemlidir.
Organik ve doğal pekmezler bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmelerine destek verir. Doğal şartlar altında yetiştirilen pekmez demir oranının artmasında etki sahibidir. Pekmez yiyen bebekler vücutlarına B6, fosfor, potasyum ve kalsiyum da alırlar. Bebek pekmezi kullanılacağı zaman miktar önemlidir. Bebekler için özel olarak üretilmiş pekmezleri de tercih edebilirsiniz.
Enerji Kaynağı Pekmez Çeşitleri
Karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez, bebeklerde kilonun stabil kalması için de önemlidir. Bebeklik çağında en yaygın tüketilen popüler gıdalar arasındaki pekmez çoğunlukla üzüm kaynaklı olarak öne çıkar. Fakat elma, incir, pancar ve şeker kamışından da pekmez üretilebilmektedir. İçeriği son derece zengin olan pekmez kansızlığın önlenebilmesinde ve tedavisinde sık sık tercih edilir. Bebeklerde olduğu kadar yetişkinlerde de büyük öneme sahip olan pekmezin bolca içerdiği maddelerden birisi de kromdur. Krom elementi şeker dengesinin sağlanmasına imkan tanır. Pekmez ile bebeklerin beslenme düzenini desteklemek istiyorsanız güvenilir markalar tarafından üretilen pekmezleri seçmelisiniz. Böylelikleherhangi bir zararlı madde içermeyen ürünlere sahip olabilirsiniz.
Doğal ve organik pekmez fiyatları seçeceğiniz ürünün gramajına ve markasına göre değişkenlik gösterebilir. Farklı bütçelere hitap edebilen sağlıklı pekmezleri bebeğinizin beslenme programına entegre ederek çeşitliliği sağlayabilirsiniz.